poniedziałek, 18 maja 2015

Wiosenna zupa z pokrzywy


Dzisiaj nadszedł czas na pierwszy pyszny przepis!

Wiosna za oknem, co prawda mogłoby być cieplej, ale cieszymy się z tego co jest. Że kwiatki kwitną. Że bocian przyleciał. Że zimowe kurtki, czapki, szaliki i rękawiczki są już na strychu i długo nie wrócą...

Ostatnio sąsiadka w ciąży zachęciła mnie do zainteresowania się pokrzywą. Niektórzy pokrzywę traktują jako chwast, a inni specjalnie udają się na dalekie wyprawy, aby jej nazbierać, gdyż pokrzywa posiada cenne właściwości lecznicze.

JAK DZIAŁA POKRZYWA?
- ułatwia przemianę materii
- oczyszcza organizm z toksyn
- krwiotwórczo
- bakteriobójczo
- obniża poziom cukru we krwi
- przeciwzapalnie
- wzmacniająco
- moczopędnie (korzeń)
Najlepiej zbierać młode liście pokrzywy, jeszcze przed kwitnieniem. Maj jest doskonałym miesiącem na takie zbiory. Z liści pokrzywy możemy wyciskać świeży sok, robić napary, zupę, a nawet przyrządzać jako warzywko do obiadu.

JAK ZROBIĆ PYSZNĄ ZUPĘ Z POKRZYWY?

Idź na spacer.


Wypatruj tego:


Nazbieraj liści. Pamiętaj, że nadają się tylko młode, górne liście, zbierane jeszcze przed kwitnieniem rośliny.



Umyj je i odłóż sobie do miseczki.



Zrób wywar z warzyw.


Podsmaż pokrzywę na patelni. Ja dodałam wcześniej cebulę, czosnek i dusiłam na masełku. Następnie wrzuciłam liście pokrzywy i krążki pora. Doprawiłam na patelni świeżym majerankiem, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną gorczycy białej. 


Tak to wyglądało po kilku minutach:



Wyjmij warzywa z garnka (ja zostawiłam kilka marchewek i ziemniaków). Wrzuć zawartość patelni do wywaru. I podawaj:


Smacznego!


4 komentarze:

  1. Majowa pokrzywa podobno najlepsza :) Można z niej też wycisnąć sok - coś dla Twojej maszyny ;) KS

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyciskamy też sok obowiązkowo! Ale sam sok z pokrzywy jest niesmaczny. Za to z dodatkiem np. gruszek mniam mniam!

      Usuń
  2. A ja uwielbiam pokrzywę ale najbardziej w formie zaparzonej. Zupy nigdy nie jadłam, chyba czas spróbować. Chętnie poznam jeszcze inne przepisy z pokrzywą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa w smaku jest również duszona pokrzywa prosto z patelni :-)

      Usuń